Celý život "bojuji s brokolicí". Na jednu stranu mi samotná nikdy nechutnala, na druhou stranu mě vždy lákala. Je to totiž potravina bohatá na bílkoviny, antioxidanty, minerály a vitamíny s minimem kalorií. Ale zapečená s mozzarellou a parmazánem je tak výborná, že jsem schopná se sní ládovat až do "prasknutí". Recept je na klasickou zapékací mísu a pokud se podává s přílohou (vařené či pečené brambory), vystačí pro cca 3-4 porce. Jestli však budete zapečenou brokolici jíst samotnou bez přílohy, bude uvedené množství ingrediencí maximálně pro 2 lidi.
Ingredience (3-4 porce):
- 500 g brokolice
- 4 vejce
- 400 g mozzarelly (2 balíčky)
- 200 g parmazánu (případně goudy nebo eidamu)
- 2-3 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup přípravy:
Brokolici rozdělenou na růžičky povaříme v páře nebo minutu ve vařící osolené vodě. Přes síto slijeme a necháme v přikrytém hrnci.
V míse metličkou rozkvedláme 4 vejce. Přidáme nepravidelně nakrájenou mozzarellu. Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vše dobře promícháme. Nakonec přimícháme i brokolici. Zapékací místu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní směs. Vše ještě poklademe nastrouhaným parmazánem nebo jiným vhodným sýrem. Zapékáme v troubě předehřáté na 170 °C cca 30 minut.