Komplexní sacharidy a vysoký obsah bílkovin a minerálů – to je červená čočka, která je na rozdíl od jiných luštěnin dobře stravitelná i bez namáčení a je tak pro rychlé a zdravé recepty jako stvořená. V létě je skvělá do salátů, ale na podzim a v zimě je větší chuť na polévku, která zahřeje a nasytí.
Ingredience:
- 200 g červené čočky
- 1-2 mrkve (cca 200 g)
- 1 větší brambor
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku (lisovaný)
- 50 g rajčatového protlaku (volitelné, pokud chcete výraznější chuť)
- 1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody)
- 2 lžíce olivového/slunečnicového oleje nebo ghi
- Sůl
- Pepř čerstvě namletý
- Zakysaná smetana (volitelné na dochucení)
Postup přípravy:
Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a brambor na kostičky. Na oleji nebo ghi zpěňte najemno nasekanou cibuli, poté přidejte mrkev, brambor a lisovaný česnek a restujte cca 5 minut. Přidejte případně rajčatový protlak a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Přisypte červenou čočku a vařte pod pokličkou na mírném plamenu 20 min. Po odstavení z plotny nechte chvíli vystydnout a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Na zjemnění a dochucení dávám na talíři lžíci zakysané smetany.