Nepovažuji se za kuchařku a už vůbec ne dobrou. Někdy dokáži vytvořit v kuchyni takový paskvil, že je to spíš na vyhození než na jídlo. Ale na tento recept jsem docela pyšná, protože už při samotném pečení se v kuchyni rozvine neodolatelná vůně a po vytažení z trouby je to pastva pro oči i chuťové buňky. Přitom je to tak jednoduché a univerzální jídlo – ideální jako lehký podzimní oběd nebo pro letní večery u vína.
Ingredience korpus:
- 100 g špaldové mouky hladké
- 50 g pšeničné mouky hladké
- 50 g pšeničné mouky polohrubé
- 2 ČL soli
- 70 g másla
- 250 g měkkého polotučného tvarohu (ideálně kostka, ne vanička)
- 1 ČL jogurtu
- 1 žloutek
Pozn.: Pokud byste použili těsto s jinou (slanější) oblohou, dejte do těsta pouze 1 ČL soli.
Ingredience obloha:
- 1 středně velká dýně Hokkaidó
- 150 g Feta sýr
- Pršut nebo vepřová šunka od kosti
- Dýňová semínka
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
- Vejce na potření
- Čerstvá bazalka
Postup přípravy:
Máslo vyndáme z lednice půl hodiny před zpracováním.
Do velké mísy nasypeme mouky a smícháme s 2 čajovými lžičkami soli. Přidáme na kostky nakrájené máslo a zapracuje rukami do mouky. Přidáme tvaroh a žloutek a opět důkladně zapracujeme, aby se ingredience propojily a vzniklo těsto, které téměř nelepí. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do lednice. Případně přes noc, ale pak je třeba ho půl hodiny před rozválením vyndat.
Dýni očistíme a nakrájíme na tenké měsíčky. Feta sýr nakrájíme na kostičky, pršut či šunku od kosti nakrájíme na malé obdélníčky.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku cca 5 mm a přendáme ho na pečicí papír. Pak na něj poklademe dýni do kruhu, ale necháme cca 5-6 cm od okrajů volno. Pak na dýni poklademe Feta sýr a pršut, posypeme dýňovými semínky, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.
Neobložené okraje zalomíme přes oblohu, a nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 min., dokud okraje trochu nezhnědnou.
Po vytažení z trouby posypeme nasekanou čerstvou bazalkou.