Nepečený tvarohový dort – recept

Další z dortů, který uspokojí chuť na sladké, zasytí a poslouží jako bohatý zdroj bílkovin třeba i po cvičení – to vše bez výčitek, protože obsahuje malé množství kalorií, zato mnoho plnohodnotných živin včetně přírodní ztužovací látky Agar Agar. Tato přírodní želírující látka se vyrábí z červených mořských řas. Má neutrální chuť, je bez kalorií a obsahuje celou škálu minerálních látek, vitamínů a bílkovin. Dort je celkově méně sladký, takže kdo má rád sladší, doporučuji dosladit i Agar při jeho přípravě. 

Nepečený tvarohový dort – recept

Ingredience korpus:

  • 90 g ovesných vloček
  • 90 g datlí vypeckovaných/50 g agávový sirup/50 g med
  • 30 g mandlí
  • 20 g másla/ghi/kokosovéo oleje
Nepečený tvarohový dort – recept

Ingredience dort:

  • 400 jahod/jahod + lesního ovoce
  • 500 g tvarohu (polotučný vaničkový)
  • 3 PL stévie-erythritol/80 g med/80 g agávový sirup
  • Vanilka nebo vanilková esence
  • Agar Agar
Nepečený tvarohový dort – recept

Zdobení:

  • Hořká čokoláda a máslo na polevu
  • Jahody/ostružiny/borůvky/brusinky/maliny

Postup přípravy:

Všechny ingredience na korpus rozmixujeme v mixéru až do homogenní hmoty, kterou upěchujeme na dno formy (já použila formu o průměru 20 cm). Na oslazení korpusu osobně dávám vypeckované datle, ale můžete je vyměnit za med nebo agávový či kokosový sirup, jen pak přidejte o něco více vloček a mandlí. Než si připravíme tvarohovou část, vložíme formu s korpusem do lednice.

Jahody rozmixujeme s tvarohem dohladka. Přidáme stévie-erythritol nebo med, případně agávový sirup či jiné oblíbené sladidlo (množství sladidla přizpůsobte míře sladkosti použitého ovoce). Dochutíme vanilkou nebo vanilkovou esencí.

Připravíme si Agar Agar. Zjistila jsem, že každý výrobce uvádí jinou gramáž Agaru na dané množství vody, ale já použila 7 g Agaru (plná polévková lžíce) na 0,4 l vody. Ve studené vodě o množství 0,4 l tedy rozmícháme Agar Agar a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 minut. V průběhu vaření dosladíme podle vlastní chuti. Poté za stálého míchání důkladně zapracujeme do tvarohové náplně. Hmotu přelijeme do dortové formy a necháme na pár hodin ztuhnout do lednice.

Nepečený tvarohový dort – recept