Úžasný dort pro všechny, kdo má rád mák a svěží, šťavnatou chuť. Pro vytvoření korpusu mě inspirovala moje skvělá klientka, která miluje sladké stejně jako já, ale chce zůstat štíhlá 😊.
Žádné zbytečné cukry a sacharidy, žádná mouka. Ztuhnutí sýrovo-jogurtové náplně zařídí chia semínka, o jejichž benefitech snad ani nemusím psát. Nízkosacharidový, chutný, výživný a šťavnatý dort, který díky máku zasytí až na několik hodin.
Ingredience korpus:
- 40 g ovesných vloček
- 70 ml mléka
- 4 vejce (4 žloutky + 4 bílky)
- 200 g jogurtu
- 200 g mletého máku
- 50 g stévie/erythritol/xylitol/med
- 2 zarovnané lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 50 g rozpuštěného másla
- Šťáva z ½ citronu
Ingredience náplň:
- 300 g lučiny
- 400 g řeckého jogurtu nebo Hollandie
- 25 g stévie/erythritol/xylitol/med
- 6 čajových lžiček chia semínek
Dochucení a dozdobení:
- Povidla nebo malinová marmeláda na potření korpusu
- Maliny
Postup přípravy:
Ovesné vločky nasypeme do malé mističky a zalijeme trochou mléka, aby nabobtnaly. Postačí na to 15 minut. Mezi tím vymažeme máslem formu (20-22 cm) a připravíme další ingredience.
Rozdělíme žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky dáme do větší mísy a přidáme k nim další ingredience: jogurt, rozpuštěné a trochu zchladlé máslo, namočené ovesné vločky, mletý mák, stévie, jedlá soda, špetka soli a vše zamícháme. Nakonec přidáme šťávu z ½ citronu.
Do dobře vymazané dortové formy nalijeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme cca 35-40 minut, dokud se těsto nelepí na špejli.
Poté, co dáme péct korpus do trouby, připravíme náplň. Smícháme a mírně vyšleháme spolu lučiny, jogurt a stévii. Poté přidáme 6 čajových lžiček chia semínek a rovnoměrně zamícháme. Dáme do lednice, než se korpus dopeče a vystydne, aby náplň trochu ztuhla, než ji začneme dávat na dort.
Upečený korpus necháme vystydnout a poté ho rozřízneme na 2 části. Spodní korpus potřeme marmeládou nebo povidly a poté ¾ sýrovo-jogurtovou náplní, která by již měla být částečně ztuhlá. Přikryjeme druhou částí korpusu a ten nahoře potřeme zbylou částí náplně. Celý dort uložíme ještě na pár hodin do lednice.