Granolu jsem měla vždy ráda – ať už v teplém mléce nebo v jogurtu. Ale kupovaná obsahovala na můj vkus příliš cukru a málo ořechů. Tak jsem si vymyslela vlastní postup, který bych už za žádnou kupovanou neměnila. Domácí granola je prostě nejlepší. V tomto receptu jsem použila svoje oblíbené ořechy a semínka. Důležitou přísadou pro docílení skvělé chuti a křupavosti ovšem nejsou pouze ořechy (především pekanové), ale také přepuštěné máslo (ghi), které dodá granole neobyčejnou a za mě vynikající chuť.
Ingredience (1 plech):
- 150 g ovesných vloček
- 100 g pekanových ořechů
- 100 g mandlí
- 50 g vlašských ořechů (nemusí být, lze navýšit gramáž mandlí nebo pekanů)
- Hrst slunečnicových semínek
- 30 g bílé čokolády
- 2-3 PL medu
- 2 PL Ghi
Pozn.: Doporučuji ořechy i semínka předem namočit na 4-6 hodin v osolené vodě a poté utěrkou osušit. Ořechy jsou po namočení mnohonásobě lépe stravitelné a tělo si z nich vezme více živin.
Postup přípravy:
Ořechy předem na pár hodin namočíme, usušíme v čisté utěrce a nasekáme na menší kousky. Nadrobno nasekáme i bílou čokoládu. V míse smícháme všechny suché ingredience – ořechy, ovesné vločky, nasekanou bílou čokoládu, hrst slunečnicových semínek, špetku soli.
Na mírném plamenu rozpustíme ghi a v něm 2-3 PL medu a vmícháme do suché směsi. Dobře promícháme, aby se ghi a med dostaly opravdu ke všem ingrediencím.
Směs rozprostřeme na pečicí papír a při 150 °C pečeme 30-35 minut (podle toho, zda chcete granolu světlejší nebo více upečenou). Během pečení cca 3x granolu na plechu promícháme.
Po vytažení z trouby necháme ještě na plechu vychladnout a poté granolu rozlámeme do dobře uzavíratelné skleněné dózy. Uložená na tmavém a suchém místně vydrží minimálně 14 dní.