Už samotný název nízkokalorická pizza může vzbuzovat nedůvěru, že tento recept na pizzu nebude žádný šlágr. Pravda, pravá italská pizza z tradičních ingrediencí zcela jistě nemá konkurenci. Ale dle mého názoru je tato pizza ze všech těch alternativních receptů pro dietaře nejchutnější a nejvěrnější. Navíc je bohatá na bílkoviny, nízkosacharidová a hotová do půl hodiny. Počítejte ale se zvýšenou spotřebou vajec na těsto. Zbylé žloutky můžete použít jako oblohu na pizzu.
Těsto na pizzu (2 pláty o průměru cca 23 cm):
- 250 ml bílků (6-7 bílků)
- 40 g hladké mouky (já používám špaldovou)
- Sůl
- 2 stroužky česneku (lisovaného)
- Oregano
Postup přípravy:
Bílky a mouku důkladně promícháme metličkou nebo ručním mixérem. Bude to minutu-dvě trvat, než se rozmíchají všechny hrudky a směs bude hladká. Pak přidáme sůl, prolisovaný česnek a oregano. Necháme chvíli odstát, aby vzniklá pěna spadla. Pak jen jemně ingredience opět promícháme.
Půl těsta vylijeme na rozpálenou pánev s olejem a pod pokličkou pečeme na středním plameni cca 5 min z každé strany. Než pizzu přetočíme na druhou stranu, ještě ji potřeme trochou oleje. Hotový korpus přeneseme na pečicí papír.
Hotový korpus obložíme dle libosti a pečeme troubě v předehřáté na 220 °C zhruba 5 minut. Použijeme-li na oblohu i žloutky, pečeme cca 6-7 min. Hotovou pizzu dozdobíme rukolou a čerstvou bazalkou.
Pozn.: Na korpusu vlevo je vidět, že jsem spěchala a nenechala spadnout pěnu, a proto se v těstě vytvořily bublinky. Druhá pizza je již byla z těsta, které si stihlo „sednou”. Na chuť to ovšem nemá vliv.
Rajčatové sugo na pizzu:
- Rajčata v plechovce nebo již propasírovaná rajčata
- Sůl
- Pepř
- Bazalka
- Olivový olej
Rajčata v plechovce rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Vše promícháme.
Obloha na pizzu (volitelné):
- Rajčatové sugo
- Oregano
- Mozzarella light Galbani
- Cherry rajčata
- Žloutky
- Žampiony
- Rukola
- Špenát
- Bazalka