Taky neumíte přestat, když se pustíte do něčeho dobrého? Tak u cuketových špaget si to rozhodně můžete dovolit. Rychlá a jednoduchá příprava nejsou jejich jediné benefity. Špagety z cukety mají minimální množství kalorií a připravit si je můžete na jakýkoliv způsob. Například s krůtím masem a rajčatovou omáčkou, s bazalkovým pestem a sýrem, s lososem a jogurtem nebo třeba jen s opečenou šunkou od kosti a rajčaty. Pak už potřebujete jenom ruční struhadlo (já osobně mám struhadlo na cuketové špagety za pár korun) a 20 minut času.
Pokud máte mladou cuketu, nemusí se ani loupat. Prakticky ji stačí jen dobře umýt a nastrouhat. Cuketa se dá jíst i syrová, já ji raději vždy krátce orestuji na pánvi, aby byla teplá.
Cuketové špagety s krůtím masem a rajčatovou omáčkou
Ingredience na 2 porce:
- 1 větší cuketa (nebo 2 malé)
- 250 g krůtího masa
- Omáčka Panzani Originale
- Mražená zelenina „Francouzská směs“ (strouhaná mrkev + celer)
- Parmazán na strouhání
- Olivový olej
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme maso s rajčatovou omáčkou Panzani Originale. Na nudličky nakrájené krůtí maso orestujeme, přidáme mraženou zeleninu a cca 10 minut ještě podusíme pod pokličkou. Ke konci přimícháme omáčkou Panzani a dalších 5 min ještě dusíme.
Poté na druhé pánvi prudce a krátce orestujeme cuketové špagety na rozehřátém olivovém oleji. Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme čerstvou petrželkou.
Cuketové špagety s bazalkovým pestem a strouhaným sýrem
Ingredience na 2 porce:
- 1 větší cuketa (nebo 2 malé)
- Bazalkové pesto (1 lžíce)
- Parmazán na strouhání
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej
- Cherry rajčátka jako příloha
Postup přípravy:
Na oleji pár vteřin orestujeme cuketové špagety. Přidáme bazalkové pesto, sůl a důkladně cca minutu vařečkami přehazujeme a promícháváme. Na talíři pokapeme olivovým olejem, posypeme strouhaným parmazánem a dozdobíme čerstvou bazalkou.
Cuketové špagety s lososem
Ingredience na 2 porce:
- 1 větší cuketa (nebo 2 malé)
- 1 větší filet lososa
- Bazalkové pesto (1 lžíce)
- Baby špenát
- Lístky čerstvé bazalky
- Olivový olej
- Selský jogurt nebo jogurtový dip
Postup přípravy:
Na pánvi nejdříve připravíme filet z lososa, který nejdříve osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Poté ho vložíme do rozpáleného oleje kůží dolů a smažíme asi 5 minut. Potom ho otočíme kůží nahoru a dosmažíme další 2-3 minuty. Lososa vyndáme na teplý talíř a přikryjeme.
Na pánvi ve stejném oleji orestujeme cuketové špagety, osolíme a promícháme s bazalkovým pestem. Na talíři dozdobíme baby špenátem, čerstvou bazalkou a jogurtem.
Cuketové špagety s restovanou šunkou a strouhaným sýrem
Ingredience na 2 porce:
- 1 větší cuketa (nebo 2 malé)
- 100 g šunka od kosti
- Máslo (1 lžíce)
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Gouda nebo Eidam
- Cherry rajčátka jako příloha
Postup přípravy:
Na oleji zprudka orestujeme na kostičky nakrájenou šunku od kosti. Přidáme cuketové špagety, máslo a prolisovaný česnek a důkladně promícháme a prohřejeme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a dozdobíme na pánvi prohřátými cherry rajčaty.