Buchta téměř bez mouky a bez cukru, přesto kyprá, šťavnatá a plná plnohodnotných živin. Ovesné vločky jí dodají komplexní sacharidy, jogurt a vajíčka bílkoviny, jablíčka s máslem lahodnou chuť. Jednoduchý recept dvojnásob potěší, když zjistíte, že tato buchta z ovesných vloček a jogurtu se hodí nejen na mlsání, ale i jako sytá snídaně či svačina.
Ingredience:
- 150 g ovesných vloček
- 50 g polohrubé mouky (někdy používám celozrnnou pohankovou)
- 140 g erythritolu (nahrazujeme 100 g cukru)
- Lžička jedlé sody
- Špetka soli
- 400 g jogurtu typu Hollandia
- 3 vejce
- 1 dl mléka
- 2 jablka
- Kousek másla
- Dortová forma o průměru 20 cm
Postup přípravy:
Do mísy nasypeme všechny suché ingredience a promícháme. Pokud sladíte stévií, množství volte podle návodu dle sladivosti. Nahrazujeme 100 g cukru. Přidáme jogurt a vejce. Důkladně promícháme a přilijeme tolik mléka, aby vzniklo řidší těsto. Z toho důvodu řidší, aby ovesné vločky nabobtnaly a změkly. Těsto dáme na hodinu do lednice, dokud vločky nenasají tekutinu do takové míry, že budou měkké a těsto zhoustne. Mezitím si nakrájíme na plátky jablka a vymažeme formu. Těsto nalijeme do formy a nahoru poklademe plátky jablek a poté i tenkými plátky másla. Pečeme v troubě na 200 °C přibližně 45-55 min, dokud není špejle po vytažení z buchty suchá.